13.07.2009

Hamilelik sonrasında ve özellikle sık kilo alıp verenlerin karşılaştığı bir sorun olan “sarkık karın” ve “derin çatlaklar” artık günümüzde “karın germe” Ya da “abdominoplasti” ile giderilebilmektedir.

Karın germe ameliyatı nedir?
Abdominoplasti ya da halk arasındaki adıyla ‘karın germe ameliyatı’, karın duvarındaki fazla yağ ve derinin çıkarılıp, karın duvarındaki gevşemiş kasların sıkılaştırılarak, karın duvarının yeniden gençleştirilip şekillendirilmesidir.

Bu ameliyatla karnın gevşek, yağ dokusu artmış ve şiş görünümü giderilmekte, yeniden düz ve ince görünümünü kazanması sağlanmakta ve ayrıca bel inceltilmektedir. Benzer şekilde, karın duvarı kaslarının orta hatta birbirinden ayrılmasıyla ortaya çıkan ‘diyastaz’ adı verilen durum da, bu ameliyatla onarılabilmektedir. Abdominoplasti ameliyatında değişik yöntemler uygulanabilmektedir.

‘MİNİ’ Karın Gerdirme Ameliyatı
Doğum yapmamış olanlarda da karın sarkıklığı giderilebilir mi?

Karın germe ameliyatının başlıca üç türü vardır ve doğum yapmayanlardaki karın germe bu yöntemlerden birisidir. Klasik ya da formal karın germe ameliyatında, karın duvarındaki fazla deri-yağ tabakası çıkarılırken, göbek bağı bölgesinin üstünden itibaren tüm alt karın derisi çıkarılmakta ve göbek bağı bölgesi karın derisi üzerinde yeniden oluşturulmaktadır. Bu nedenle, bu yöntemde göbek bağının doğal görünümü değişebilmekte, göbek bağı bölgesinde iyileşme sorunları çıkabilmekte ve göbek bağı bölgesinin kenarlarında kalıcı iz oluşabilmektedir. Klasik karın germe, genellikle karın duvarında çok fazla miktarda yağ birikmesi olan ve karın derisinin esnekliğinin ileri derecede kaybolup sarktığı durumlarda uygulanır.

Bu tekniğin diğer karın germe tekniklerinden farklılıkları neler?


Mini-karın germe ameliyatında fazla deri yağ tabakası göbek bağı bölgesinin altında bir seviyeden itibaren çıkarılmakta ve göbek bağı bölgesi yeniden oluşturulmamaktadır. Bu yöntemle göbek bağı doğal görünümünü korumakta ve kenarlarında iz oluşmamaktadır. Ayrıca, kanlanma da daha iyi korunduğu için, zor ya da geç iyileşme gibi sorunlar görülmemekte ya da çok daha az görülmektedir.
Mini-karın germe, genellikle karın duvarındaki yağ birikmesinin orta dereceli olduğu ve karnın alt yarısında görüldüğü ve karın derisindeki esneklik azalmasının karnın alt yarısında izlendiği durumlarda tercih edilir. Doğum yapmamış olanlarda karın germe ameliyatında ise mini-karın germe ameliyatına ek olarak karnın üst bölümündeki ve bel bölgelerindeki fazla yağ, liposuction ile emilerek çıkarılmaktadır. Burada karnın alt bölgesinden çıkarılan yağ deri bölümüne ek olarak, liposuction ile genellikle 500-2500 ml yağ ek olarak çıkarılabilmektedir.

Doğum yapmayanlarda karın germe adı verilen bu girişim de mini-karın germe ve liposuction girişimlerinin birleştirilmesinden dolayı böyle adlandırılmaktadır. Bu girişimin avantajları, mini-karın germede olduğu gibi hem göbek bağı bölgesinde iz oluşmaması, hem kanlanmanın daha iyi korunması nedeniyle zor iyileşme gibi sorunların önlenebilmesi ve hem de liposuction uygulaması ile bel ve üst karın bölgeleri gibi bölgelerdeki yağların ek bir ameliyata gerek kalmadan aynı ameliyat sırasında emilerek çıkarılabilmesidir. Benzer şekilde iyileşme ve normal hayat aktivitelerine dönüş de daha kısa sürede gerçekleşmektedir.

Karın germe ve liposuction arasındaki farklar neler?


Karın germe gibi, liposuction da karın duvarının yeniden şekillendirilmesinde sık kullanılan bir yöntemdir. Liposuction ya da diğer adıyla ‘yağ emme girişimi’nde karın duvarındaki fazla yağ dokusu emilip çıkarılmakta, buna karşın deri alınmamakta ve karın duvarı kasları sıkılaştırılmamaktadır.
Bu nedenle, liposuction girişimi, karın derisinin esnekliğini yitirip sarkmadığı ve karın duvarı kaslarının gevşeyip karnın gergin görünümünü yitirmediği kişilerde uygulanır. Karın germe ameliyatında ise, karın derisinin esnekliğini yitirip sarktığı ve karın duvarı kaslarının gevşeyip karnın şiş görünüm aldığı kişilerde yararlanılır.

Dünyada Yağ Aldırmaya (Liposuction) İlgi
Karın duvarını şekillendirme ameliyatları hangi sıklıkla yapılabilir ve bu alandaki eğilim nedir?

Bu konuda en sağlıklı rakamları American Society of Plastic Surgeons’un her yıl yaptığı çalışmalara dayandırabiliriz. 2004 yılında ABD’de toplam 324 bin liposuction-yağ emme ameliyatı ve 107 bin karın germe ameliyatı uygulanmıştır.

Liposuction en sık uygulanan estetik cerrahi ameliyatı, karın germe ameliyatı ise sıklık sıralamasında, altıncı sıklıkla uygulanan estetik cerrahi ameliyatı olmuştur. Her iki ameliyatta da, öncesine kıyasla büyük artış görülmektedir. Doksanlı yıllar ile karşılaştırıldığında uygulanan liposuction ameliyatı sayısında yüzde dört yüz, karın germe ameliyatında ise yüzde beş yüz artış görülmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme dönemi nasıl?

Karın germe ameliyatlarından sonra hasta ya aynı gün eve çıkabilir ya da bir gün hastanede kalabilir. Ameliyatın ertesi günü yürümeye başlanır. Üç-dört gün sonra evden dışarı çıkılabilir. İşe dönüş genellikle iki hafta içinde mümkündür. Hafif egzersizlere ameliyattan sonraki birkaç gün içinde başlanır. Yorucu ve ileri egzersizlere ise, tolere ettikçe dördüncü haftadan sonra başlanabilir.

Karın germe ameliyatları, sezaryen kesişine benzer şekilde, bikini çizgisinin altında enlemesine uygulanan 12-20 cm kadar bir kesi ile gerçekleştirilir. Dışarıdan görünmeyen bu kesi genellikle iyi tolere edilir; ameliyat izi üç-altı hafta içinde belirginliğini yitirir ve altı-dokuz ay içinde çok az görünür bir duruma gelir.

Karın germe ameliyatının riski var mı?

Her cerrahi girişimde olduğu gibi, karın germe ameliyatının da riskleri vardır. Bunlar arasında geçici şişlik ve morluklar, cilt altı kanama, duyu azalması, enfeksiyon, cilt altında kan ve sıvı birikmesi, cilt hasarı, geç iyileşme ve izlerin kalıcı olabilmesi sayılabilir.

)

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.