Akustik Nöroma
Akustik nöroma iyi huylu tümör olup vestibulokohlear sinirin (sekizinci kafa siniri) etrafinda bulunan myelin kilifinin hücrelerinden kaynak alir.
Vestibulokohlear sinir iç kulaktan beyin sapina dogru gider. Vestibuler dalina vestibüler sinir kohlear dalina ise kohlear sinir denilir. Vestibuler ve kohlear sinirler birbirlerinin yani sira yerlesirler. Ayni zamanda diger sinirlerle beraber bulunurlar. Insanlarda sag ve sol kulaktan gelen iki vestibulokohlear sinir bulunmaktadir.
Vestibüler sinir iç kulaktan gelen denge ile ilgili duyumlari beyine iletir, kohlear sinir ise duyma ile ilgili bilgileri iletir. Vestibuler sinir diger sinirler gibi bir kilif tarafindan sarilir bu kilifa myelin kilifi denilir.myelin kilif hücrelerinden kaynaklanan bu tümöre bazen Schwannoma denilir. Akustik nöroma'ya siklikla vestibüler schwannoma denilir çünkü bu tümörler vestibüler sinirin myelin kilifindan kaynak alirlar. Akustik nöromalar iyi huylu (Benign, kanser olmayan) olarak kabul edilirler. Vestibuler sinirin herhangi bölümünden kaynaklansa bile genellikle beyin ve içkulagi birbirine bagliyan ince kemik kanal içindeki vestibüler sinir bölümünden kaynak alir.
Akustik nöroma sol veya sag vestibüler sinirden kaynak alabilir. Tek tarafli tümör oldugunda tek sinirden kaynaklanani iki tarafli oldugunda ise her iki sinirden kaynaklanan tümör anlasilir. Tek tarafli oldugunda sans eseri veya kendilinden oldugu düsünülürken, iki tarafli olunca genetik geçisli bir hastalik olan Nörofibromatozis tip 2 (NF2) düsünülür. NF2 hastaligi olan bir hastada sadece akustik nöroma degil ayni zamanda diger sinir tümörleri de bulunabilir.
Akustik nöromalar genellikle yavas büyürler büyüyünceye kadar yillar geçer. Bazi akustik nöromalar çok küçük kalip herhangi bir sikayete neden olmazlar. Akustik nöromalar genellikle büyürken vestibüler sinirin fonksiyonlarini kesintiye ugrattiklari için dengesizlik ve bas dönmesi sikayetlerine neden olur, daha sonra duyma kaybi ve kulak çinlamasina neden olur. Eger Akustik nöroma tedavi edilmezse büyümeye devam eder ve diger sinirlere basi yaparak bulgu verir. Eger bu tümör beyin sapina basi yapip beyin fonksiyonlarini zarara ugratabilir.
Kaynak : Doç. Dr. Ersin Erdoğan www.beyincerrahisi.org