Damarlarımız arter, ven ve lenf sistemlerinden oluşmaktadır.
VENÖZ SİSTEM HASTALIKLARI
Venöz sistemde en sık rastladığımız rahatsızlık venlerin genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan "VARİS" hastalığıdır. Bunun dışında "tromboz" adı verilen pıhtılaşma sorunu en sık görülen diğer bir rahatsızlıktır.
Varis hastalığı:
Variköz venler; anormal, damar duvarındaki bozulmaya bağlı genişleyen damarlar nedeniyle oluşur. Oluşum mekanizmasında genetik faktörler olduğu kadar, damar içi basıncı ve dolayısla zedelenmeyi artıran ayakta uzun süre durmak, ayrıca sigara içimi, hormonal içerikli ilaç kullanımı, doğumlar, yüksek topuklu ayakkkabı giyilmesi, sıcağa uzun süreli maruz kalma sayılabilir. Genelde bacakta gerginlik, ayakta durma ile ağrı, kaşıntı ve damarlarda mavi-mor değişiklikle beraber olan genişlemeler ile kendini belli eder.
Bayanlarda erkeklerden daha fazla oranda varis hastalığına rastlanılır.
Varis hastalığı, kabaca yüzeyel ve derin sistem olarak kendini gösterebilir. Aynı hastada her iki sisteminde beraberce hasta olması yüksek sıklıkta görülür.
Tanı amacıyla renkli doppler ultrasonu genellikle yeterli olmaktadır. Tedavi planlamada renkli doppler ultrasonunun yeri önemlidir.Hastaya acı vermemesi ve yüksek oranda doğruluk payı olması popüler olmasına neden olmuştur.
Doppler ile safen ven, yüzeyel femoral ven, common femoral ven, popliteal ven, parva ven, peroneal venler ve bunlar arasında yer alan bağlantılar değerlendirilir. Hastada saptanan sonuca göre ve şikayet/bulguların derecesine göre tedavi planlaması yapılır:
Günlük yaşam şeklinde değişikliğe gidilmesi gerekebilir. Varisten korunmak için uzun süre hareketsiz oturmaktan ve ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, düzenli olarak egzersiz yapılmalı, kilo almamaya dikkat etmeli ve sigara, alkol tüketimini azaltmak gereklidir.
Çok sıcak suyla banyo yapmamalıdır. Bu nedenle kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmak büyük önem taşır.
Dar pantolonlar da zararlıdır. Venöz dönüşü bozabilmektedirler.
Her akşam yatmadan önce bacaklara soğuk suyla yapılan duş masajı ve sırtüstü yatar vaziyette bisiklet çevirme egzersizi ertesi gün için rahatlık sağlar. Ayrıca yatağın ayak kısmını mümkünse yükseltmek gerekir.
Varis çorabı olarak bilinen basınç çorapları korunma ve tedavide önemli yer tutarlar.
Ağız yoluyla alınan veya bölgesel sürülen bir takım kremler fayda sağlamaktadır.
Saptanan yetmezlik derecesi ve sisteme göre skleroterapi, ligasyon, strippin, cuffing yöntemleri tek tek veya beraber uygulanabilir.
Akılda tutulması gereken en önemli konu; varis hastalığının kronik yani süreğen bir hastalık olduğudur. Verilen tüm koruyucu yöntemler ve yapılan tüm tedavi yöntemlerindeki amaç varis hastalığına bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonları (kötü bulgular) önlemek ve azaltmaktır. Yoksa varis hastalığı % 100 tedavisi olan bir hastalık değildir.
Tedavisinin % 100 olmaması hastaları doktora gitmekten alıkoymamalıdır. Çünkü kalp hastalığına yakalanmamak için nasıl ki bir takım koruyucu yöntemler kullanıyoruz ve eğer yakalanmışsak tedaviye başlıyoruz bu hastalık grubu da hafife alınmaması gereken durumlardandır. Tedavisi yapılmayan varis hastalığı, kişi de bacak kaybı ve kalp yetmezliğine kadar götüren sonuçlara neden olabilir. Ancak tedaviye ve korunmaya alınmış bir varis olgusunda buna rastlamak nerede ise imkansızdır.
SKLEROTERAPİ
VARİS CERRAHİSİ
Kaynak : Opr. Dr. Serhat Bülbül www.serhatbulbul.com