16.09.2016


sausageKefir yoğurt gibi tüm dünyada Türk buluşu olarak biliniyor ve yüzyıllardır tüketiliyor. Kefir Türkçe’deki keyif kelimesinden geliyor. Kafkasya’da yaşayan halkın 100-130 yaşlarına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamalarının sebebi olarak gösterilen kefir, günümüzde pek çok ülkede tüketilmesine rağmen ülkemizde yeterince tanınıp tüketilmediğinden üretimi sınırlı sayıda yapılıyor. Hem sağlık açısından hem de ekonomik yönden kefirin üretim ve tüketiminin yaygınlaştırılması önem taşıyor.

Kefir bitkisinin çok karışık bir mikrobiyolojik yapısı var. Boyutları 0.5-3 santim arasında değişen kefir; beyaz, beyaz-sarı arasında değişen renklerde ve küçük karnabahar, patlamış mısır görünümünde bir bitki.

 Kefir , kefir tanelerinin süt içerisine katılarak sütün mayalandırılmasıyla elde ediliyor. Tadı ve aroması ayrana ve sulu yoğurda benzeyen kefirin hafif ekşi ve ferahlatıcı bir tadı bulunuyor.

İçeriği çok zengin

‘Gençlik iksiri’ olarak tanınan kefire bu ününü, içeriğindeki yararlı vitaminler ve mineraller veriyor. Kefirde bol miktarda A , D , E , B1, B12 , K vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum flor , fosfor ve selenyum mineralleri dengeli ve sentezlenmiş olarak bulunuyor. İçimi ve hazmı kolay olan kefir düzenli tüketildiğinde sağlığın korunmasına yardımcı oluyor.

Kefir hücre yenileme özelliği ile yaşlanmayı geciktiriyor. Herhangi bir hastalıkta ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığında kandaki kolesterolü azaltıyor , tansiyonu düşürüyor, idrarı sulandırıyor . Vücuttaki atıkların dışarı atılmasını kolaylaştırıyor ve bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Ayrıca bulaşıcı hastalıklar, eklem hastalıkları, ishal , kabızlık, kan kaybı gibi sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasına da yardımcı olan kefir sindirim sisteminde de tam beslenme sağlıyor.

Kanseri geciktiriyor

Kefirin en önemli özelliklerinden biri de kanseri geciktirmesi. Bileşiminde bulunan selenyumun hücreler üzerinde antioksidan etki gösterdiği, bu durumun kanser önleyici bir faktör olduğu biliniyor. Vücut direncini artıran, sindirim sistemine yardımcı olan kefir; bağırsakta kanser oluşturucu etkenleri de önlüyor. Vücuda enerji veren kefir katkı maddelerine sahip enerji içeceklerine içinde hiçbir katkı maddesi barındırmayan doğal bir alternatif oluşturuyor.

Kefir neye iyi geliyor
Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler

Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar

Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır

Yüksek tansiyonu giderir

Kolesterolü düşürür

Damar sertliğini giderir

Kemik erimesini önler

Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır

Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir

Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır

Egzama ve alerjilerde faydalıdır

İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder

İdrarı sulandırır

Karaciğer bozukluğunu tedavi eder

Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır

Bağırsak hareketlerini hızlandırır

Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir

Evde de yapabilirsiniz

Yaklaşık 2 bardak taze süt konulan geniş bir şişeye demir olmayan bir süzgeçten geçirilen kefir taneleri konuluyor. Şişenin ağzı sıkı olmayan bir biçimde örtülüyor. 24 saat oda sıcaklığında bekletildikten sonra kefir taneleri yine demir olmayan bir süzgeçten geçirilerek kefir içeceği elde ediliyor. Kefir taneleri eğer tekrar kefir yapılacaksa sütün içerisine yapılmayacaksa kendi kabına konuluyor.

Kefir ürünleri

Günümüzde kefirle pek çok ürün üretiliyor. Kefirden içeceğin yanı sıra tarhana tereyağı peynir sabun da üretilip pazarlanıyor. Kefir bitkisinden yapılan en yaygın ürün kefirin mayalandırılmasıyla elde edilen kefir içeceği. Kefir içeceğinin baharatçılardan süpermarketlere kadar ulaşan geniş bir yelpazede satışı gerçekleştiriliyor.sausage

sausageSağlıklı  günler…sausage

)

Besinler Hakkında Herşey Diyet Ve Doğru Beslenme Kilo Problemleri Sağlıklı Beslenme
Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.