Kış aylarında neden kilo alırız?
Kış aylarında; gecelerin uzun olması nedeniyle artan gece atıştırmaları ve evde geçen vaktin artması nedeniyle hareketsiz yaşam kilo artışına neden olabilir. Ancak yaşam tarzında yapılabilecek birkaç ufak değişiklikle kilo artışının önüne geçmek mümkündür.
Vücudumuz havaların soğuması ile beraber mevsim geçişini algılar ve aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Bu vücudun savunma mekanizmasıdır.Vücut, ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi kontrol altında almak zorundadır. Bu nedenle bazı hormonların mevsimsel olarak sentez miktarları değişir. Bu da vücudumuzda yağ dokusunu arttırıp soğuğa karşı vücut sıcaklığımızı dengede tutar.
Hareketin azalması, kışın kilo artışının sebeplerinden biridir.
Kış aylarında kilo artışının en önemli nedenlerinden birini de tabiî ki yazınki kadar hareketli olmayışımızdır. Kış aylarında hava soğuk ve yağışlı olduğu için, yürüyerek gidilecek yerlere bile araçla gideriz. Hava koşulları nedeniyle yüksek enerji harcatan bazı sporlar kışın yapılamayabilir. Kilomuzu muhafaza etmek ve sağlıklı bir yaşam için her mevsim egzersiz yapmak gerekir. Yazın açık havada yapılacak yürüyüş , yüzme , jogging gibi sporları tercih edebilirken , kışın ise kapalı alanlarda yapılabilecek sporlar tercih edilebilir. Örneğin sadece kış döneminde bir klübe üye olmak ,eve küçük bir bisiklet, yürüyüş bandı almak yada evde pilates yapmak gibi .Kışla beraber sosyal aktiviteler de azalır. Geceler daha uzun olduğu için televizyon karşısında hareketsiz geçen saatler artar ve bununla beraber tv karşısında abur cubur atıştırma eğilimi başlar. Bütün bu sebeplerden dolayı yağlanmamız artar.
Depresif ruh hali şişmanlığı yol açabilir.
Ruh halimizin güneş ışığı ile yakından ilişkisi vardır. Kış aylarında birçok kişide güneş ışığının azalması ile birlikte depresyon, uykuya eğilim, cinsel istekte azalma, hayattan zevk alamama, mutsuzluk, kimseyle görüşmek istememe gibi bir takım depresyon belirtileri ortaya çıkar ve bu durum bozukluğu özellikle karbonhidratlı ,yağlı besinlere ve kafeine karşı eğilimi artırır. Bunlar kilo artışına neden olabilir. Kafein ve şeker tüketmek kısa süre bir rahatlama, geçici bir mutluluk hissi verebilir. Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü , daha yorgun hissedersiniz. Bu dönemlerde ilk önerim sosyal hayattan kopmamanız ve sevdiğiniz bir egzersizi düzenli olarak yapmanız olacaktır. Egzersiz, en güçlü antidepresandan çok daha iyi bir ilaçtır. Çünkü egzersiz sırası ve sonrasında mutluluk hormonlarınız artar. Diğer bir önerim ise eğer bu tarz bir eğilim başladığını düşünüyorsanız melisa çayı, papatya çayı ve sarı kantarondan yardım alabilirsiniz. Bu çaylar kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
Depresyon, kış yorgunluğu ile başa çıkmak için kan şekeri kontrolü önemlidir. Kan şekerinizde düşme eğilimi varsa yada hipoglisemik atakları sıklıkla yaşıyorsanız beslenmenizde bazı noktalara özen göstermelisiniz. Az ve sık beslenmeli, diyetteki lif ve protein içeriğini artırmalı ve düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmelisiniz. Düşük glisemik indeksli besinlerin daha yavaş emildiği için kan şekerini destekleyici özelliğini bilmelisiniz. Şeker, bal, reçel, pekmez, pasta, kurabiye ve her türlü şekerlemeler, incir, muz, karpuz glisemik indeksi yüksek besinlerdir.
Kış depresyonundan korunmak için nasıl beslenmeliyiz?
- Her renkteki meyve ve sebzeleri bol tüketin. Salata soframızın vazgeçilmezi olmalı.
- Kan şekerindeki düzensizlik sizi daha da tahammülsüz ve mutsuz edecektir. O sebeple öğün atlayın. Az ve sık beslenin.
- Günde 8-10 bardak su yada soda için.
- Papatya, Melisa ve sarı kantarondan yapılmış bir çay bu dönemde size iyi gelecektir.
- Alkol ve kafeini azaltın. Geçici etkilerine kapılmayın.
- Tatlılar çok cazip gelebilir. Ancak aslında ilk yapmanız gereken şeker, tatlı tüketiminizi sınırlamak Bu ihtiyacınızı taze mevsim sebzeleri yada sütlü, hafif tatlılar ile gidermeye çalışın.
- Proteinler bağışıklık sisteminiz için çok gereklidir. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığı dönemlerde depresyona girme ihtimaliniz daha yüksektir. Her gün süt grubu ve et gurubunu dengeli bir şekilde tüketin.
- Omega 3 yağ asitlerinin depresyonu azaltıcı etkisi araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Haftada 2-3 sefer balık tüketmek yada her gün 1 tablet Omega 3 takviyesi iyi gelir .
Kış hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Gribi önleyen besinler nelerdir?
Sonbahar, kış ile beraber gribal enfeksiyon görülme riski artar. Kış aylarında özellikle bağışıklık sistemini güçlendirecek bir beslenme programı uygulanmalıdır. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmek gerekir. Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak sanıldığı kadar zor değil. Üzerinde tartışmalar yapılsa da bol C vitamini tüketiminin gripten koruduğu biliniyor. Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerle beraber kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve roka da bol tüketilmelidir. Çünkü bu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini miktarı portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazladır. C vitamini yanı sıra antioksidan değer yüksek A, E vitamini ve çinko, selenyumdan ve Omega 3’ten zengin besinler tercih edilmelidir.
)