Doktor bey iyi günler, benim sorum, insan veya her turlu hayvanin dışkısı vücut dışına atıldıktan sonra, içerisindeki her turlu mikroorganizma kuru ortamda kaldığında, kaç gün sureyle insana hastalık bulaştırabilir?
"Her türlü mikroorganizma" için bir genel yanıt vermek doğru değildir. Çünkü mikroorganizmaların dış ortamda canlı kalma süreleri, kuruluğa dayanmaları değişmektedir. Dış ortamda güneş ışığına maruz kalmakla kalmamak arasında da fark vardır.Aynı bakteri türleri arasında bile dış ortam dayanıklılığı arasında farklar bulunmaktadır. Sorunuzun spesifik bir etkene yönelmesi durumunda doğru yanıt vermek mümkün olacaktır. Gene de barsak bakterilerinin (koli basili vb) dış ortamda kuru ortamda ve güneşin UV ışınlarına maruziyeti durumunda canlılıklarını yitireceklerini söylemek yanlış olmaz. Ancak ortamın ısısı (soğuk olması), nispeten yaş ve nemli olması durumu değiştirebilir.
Her türlü mikroorganizma için bir genel yanıt vermek doğru değildir. Çünkü mikroorganizmaların dış ortamda canlı kalma süreleri, kuruluğa dayanmaları değişmektedir. Dış ortamda güneş ışığına maruz kalmakla kalmamak arasında da fark vardır.Aynı bakteri türleri arasında bile dış ortam dayanıklılığı arasında farklar bulunmaktadır. Sorunuzun spesifik bir etkene yönelmesi durumunda doğru yanıt vermek mümkün olacaktır. Gene de barsak bakterilerinin (koli basili vb) dış ortamda kuru ortamda ve güneşin UV ışınlarına maruziyeti durumunda canlılıklarını yitireceklerini söylemek yanlış olmaz. Ancak ortamın ısısı (soğuk olması), nispeten yaş ve nemli olması durumu değiştirebilir. Barsak parazitlerinde durum farklıdır. Parazitlerin dış ortama dayanıklı kist veya yumurtaları ile enfesiyon oluşturma olasılıkları yüksektir.