Nakledilen Organın Korunması
Organ nakli ile hastalar ikinci bir hayat şansı elde ederler. Birçok hasta organ nakli gerçekleştikten birkaç ay sonra normal işlerine ve hayatlarına geri dönerler. Ancak bu ikinci hayatlarında hastalar nakil edilen organlarını ve genel sağlıklarını daha özenle korumalıdırlar.
Vücut nakledilen organları yabancı madde olarak algılar. Vücudumuzun nakledilen organa olan tepkisi, normal hayatımızda vücudumuza giren bir mikroba olan tepkisinden farklı değildir. Rejeksiyon denilen bu olay genellikle organ naklini takip eden birkaç hafta içerisinde görülür. Ancak aylar hatta yıllar sonra da böyle bir tepkiyle karşılaşılabilir. İşte bu sebepten dolayı, organ nakli yapılan hastalar geri kalan hayatları boyunca bu anti-rejeksiyon ilaçlarını almak zorundadırlar. Organ nakillerinin başarısız olmasının en büyük sebeplerinden birisi de hastaların doktor tavsiyesini dinlemeyip bu ilaçları almaktan vazgeçmesidir.
Vücudunuzun nakledilen organa olan tepkisini azaltmak için:
Sağlıklı Yaşam
Organ nakli sizin normal bir hayata geri dönmenizi sağlıyabilir. Uzun süredir sağlık sorunları yaşadıktan sonra organ nakliyle gelecek olan yeni hayatınızda sağlığınıza önem vermeniz gerekmektedir. Bu konu oldukça önemlidir, çünkü organ nakillerinden sonra organ naklinden once yaşadığınız uzun süreli sağlık sorunu ve organ naklinden sonra alacağınız anti-rejeksiyon ilaçları kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Beslenme
Muhtemelen organ naklinden sonra iştahınızın açıldığını hissedeceksiniz; özellikle organ naklinden önce rahatsızlığınız uzun süreyle olduysa. Sağlıklı beslenme organ naklinden sonra gelen iyileşme sürecinizde tedavinizin bir parçasıdır. Bazı anti-rejeksiyon ilaçları iştahınızı çok arttıracağından nakilden sonra hızlı kilo alabilirsiniz. Bilinçli beslenme ve az yağlı ve şekerli, fiber yoğun bir diyet ile beslenmeniz tavsiye edilir. Beslenmeniz hakkında sorularınızı ayrıca doktorunuza sorabilirsiniz. Ameliyattan sonra hatada bir kez tartılmanız tavsiye edilir. Tansiyonunuzu yükseltebileceği için tuz tüketimini azaltmalısınız.
Böbrek nakli yapılan bazı hastaların vücutlarındaki potasyum miktarı artabilir. Bu sebeple yüksek miktarlarda potasyum içeren yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Muz ve ıspanak yüksek miktarlarda potasyum içeren yiyeceklere örnek gösterilebilir.
Her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da doktorunuzun tavsiyesine uymanız gerekmektedir.
Spor
Organ naklinden sonra vucudunuza kuvvet kazandırmanız iyileşme sürecinizin en önemli parçalarından birisidir. Organ naklinden sonra hangi seviyede spor yapabileceğinizi ve nasıl başlayacağınızı mutlaka doktorunuza danışınız. Düzenli bir spor planı yapın ve aksatmadan uygulayın. Spor yaparken unutmayın ki, geçirdiğiniz uzun süreli rahatsızlıktan dolayı vucudunuz zayıflamıştır ve eski kuvvetine kavuşması zaman alacaktır. Yürüme başlangıç için iyi bir seçenek olacaktır. Vucudunuz belli bir sure kuvvettini toplayacak ve koşma gibi daha zor olan sporları yapmanız mümkün olacaktır.
Spor yaparken aşırıya kaçmamalısınız. Eğer göğsünüzde bir ağrı, nefesinizde ani bir kesilme, baş dönmesi veya kalp atışlarınızda bir düzensizlik hissederseniz mutlaka doktorunuza danışınız.
Sigara
Sigara içiyorsanız, organ naklinden sonra mutlaka sigarayı bırakmalısınız çünkü kalp rahatsızlığı riskiniz artacaktır.
Enfeksiyondan Kaçınmanın Yolları
Anti-rekeksiyon ilaçları vücudun bağışıklık sistemini azalttığı için organ nakli yapılan hastalar bakteri ve mikroplara karşı hassaslaşırlar. Hastalık kapma riskini azaltmak için hijyene çok önem verilmelidir.
Evcil Hayvanlar:
Diş Bakımı:
Diş cekimi veya kanal tedavisi gibi yüzeysel olmayan tedavilerden once antibiyotik ilaç kullanmalısınız
Seyahat
Ameliyattan sonra doktorunuzun bir itirazı yoksa seyahat emenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak, özellikle yurtdışı seyahatlerinizde, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır:
Güneşten Korunma
Anti-rejeksiyon ilaçları derinizin kanser geliştirme riskini de artırmaktadır. Cilt kanseri riskini alacağınız bazı basit önlemlerle azaltmanız mümkündür.
Aile Planlaması ve Hamilelik
Doğum Kontrol Hapları
Bazı anti-rejeksiyon ilaçları doğum kontrol ilaçlarının yan etkilerini artırabilir. Doğum kontrol haplarınızı alırken doktorunuza hangi anti-rejeksiyon ilaçlarını kullandığınızı mutlaka belirtin. Organ nakillerinden sonra, az östojen ihtiva eden doğum kontrol haplarının kullanımı daha uygun olur.
Hamilelik
Organ naklin geçiren yüzlerce kadın anne olmuş, ve organ nakli geçiren birçok kişide baba olmuştur. Birçok kadında, organ naklinden birkaç ay sonra menstural düzen normala döner. Ancak, organ naklinden sonra, bir yıl boyunca hamile kalınmaması tavsiye edilir. Ayrıca hamile kalmadan once, bayan hastaların, doktorlarına danışmaları ve anti-rejeksiyon ilaçlarının dozunda değişiklik gerekli mi değilmi öğrenmeleri akıllıca olur.