- Tonsillektomi ameliyatı sonrası hastalar genellikle bir gece hastanede kalmaktadırlar.
- Tonsillektomi ameliyatı sonrası genellikle bir süre soğuk su, süt ve dondurma gibi gıdalarla beslenme önerilir.
- Ameliyat sonrası bir ya da iki hafta süresince sulu ve yumuşak gıdalarla beslenme önerilmektedir. Bu sürede sıcak gıdalarla beslenme önerilmez. Bisküvi, cips, kraker vb. gibi sert gıdalar, acı ve baharatlı gıdalar, kola vb. gazlı içecekler, limonlu, turşu suyu, şalgam suyu gibi keskin ve asitli gıdalar sakıncalıdır.
- Ameliyattan sonra ameliyat günü genellikle yatak istirahatı önerilir. Ameliyat sonrası çalışma hayatına ya da okula dönüş süresi hastanın kendini iyi hissetmesine göre değişir. Ameliyat sonrası bir-iki hafta istirahat edilmesi çoğunlukla yeterlidir.
- Ameliyat sonrası dönemde ilk günlerde yutarken ağrı ve zorluk yaşanması normaldir. Fakat bu sebeple beslenmeden ve yutmaktan kaçınmak doğru değildir. Bu süreçte ne kadar çok yutkunma ve beslenme yapılırsa ağrı ve zorluk o kadar çabuk iyileşir.
- Ameliyat bölgesinde alınan bademciğin yerinde beyaz renkli iyileşme dokusu oluşur ve bu beyazlık bir-iki hafta devam edebilir. Siz, yakınlarınız ya da alışık olmayan sağlık mensupları tarafından yanlışlıkla enfeksiyon olarak değerlendirilebilecek bu durum iyileşme dokusundan ibaret gayet normal bir durumdur.
- Ameliyat sonrası ilk günlerde yaşanan yutma sırasında ağrı ve zorluk nedeniyle birkaç kilo verilebilir ama ilerleyen günlerde bu kilo kaybı iştahın açılması ile yerine konur.
- Ameliyat sonrasında kulaklarda ağrı hissedilmesi normaldir. Bademcik ameliyatı sonrası boğaz ağrısı kulaklara vurabilir.
- Ameliyat sonrasında iyileşmenin tamamlanmasına kadar geçen sürede alkol ve tütün mamüllerini kullanmanız sakıncalıdır. Buna uymamak iyileşmeyi geciktirebilir, kanama riskini arttırabilir ve enfeksiyona neden olabilir.
- Ameliyat sonrası antibiyotik ve ağrı kesiciler genellikle şurup formunda verilir. Doktorunuz tarafından önerilmemiş bazı ağrı kesicileri (özellikle Aspirin türevi) kullanmanız sakıncalıdır. Kanama riskini arttırabilir.
- Bademcik ameliyatı olan çocukların üç hafta süresince beden eğitimi derslerine girmeleri ve ağır efor harcamaları sakıncalıdır.
- Ameliyat sonrasında üç hafta kadar hafif egzersizler dışında spor ve aşırı efor harcanmasından kaçınılmalıdır.
- Taburcu olduktan sonra istendiği zaman banyo ve duş yapılabilir. Ancak ılık su tercih edilmeli, sıcak su kullanılmamalıdır. Bir süre sauna ve hamamdan uzak durulmalıdır.
- Bademcik ameliyatı sonrası diş fırçalamada sakınca yoktur.
- Ameliyat sonrası dönemde aksi söylenmedikçe veya sıvı tüketiminin kısıtlanmasını gerektiren bir hastalığınız yoksa bol su tüketmenizde yarar vardır.
- Ameliyat sonrası kanama riski düşük olup %1-2 civarındadır. Ancak bademcik ameliyatı sonrası kanama olması tehlikeli olabilir. Ağızdan ve boğazdan taze kan gelmesi, kan kusulması gibi durumlarda vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulmalı ve doktorla temasa geçilmelidir. Bu, genellikle ameliyattan sonraki 7 ile 10. günler arasında olur.
- Taburcu olduktan sonra ateş, şiddetli başağrısı, beslenmede aşırı güçlük ve halsizlik, bilinç bulanıklığı ve uyku hali, öksürükle balgam çıkarma, üşüme ve titreme gibi durumların gelişmesi halinde vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulmalı, doktorla temasa geçilmelidir.
Öneriler:
Ameliyat sonrası beslenmeniz ve hasta bakımı günlere göre şöyle olabilir:
1. gün: Ameliyattan 4-5 saat sonra başlayarak süt, ayran, su, meyva suyu, komposto içilebilir. Dondurma yemesi tavsiye edilebilir.
Çocuklar yemek için zorlanmamalı, yatakta yarı dik oturtulmalı, istirahat etmeli, uyurken başı yan çevrilmelidir.
2. gün: Bir önceki gün içilen sıvılara ilaveten rafadan yumurta, patates püresi, yoğurt, puding, muhallebi, sütlaç gibi yumuşak gıdalar yenilebilir.
Sabah ve akşam birkaç saat yataktan çıkıp diğer zamanlarını yatakta geçirmelidir.
3. gün: Bugünden itibaren ek olarak ılık çorba, ılık çayda eritilmiş bisküvi yemeye başlanabilir.
Odada dolaşıp oturabilir.
4. gün: Makarna, yemek suyunda ekmek içi gibi biraz daha sert yiyecekler yenilebilir.
Ev içinde rahatça hareket edilebilir, yorulduğunda dinlenir.
5. gün: Izgara köfte, sebze yemekleri de artık yenilebilir.
7. gün: Bu gıdalarla beslenmeye devam etmelidir. Hastanın durumuna göre 8. veya 14. günden itibaren normal beslenmeye geçilir.