İLK ÖNCE EN DOĞRU TANIM İLE MENAPOZUN NE OLDUĞUNU ÖĞRENELİM
Menapoz, kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Menapozun bir hastalık olmadığı, sağlıklı kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Genellikle 48-55 yaşlar arasında gerçekleşen menapoz, bazılarında çeşitli nedenlerden dolayı daha erken yaşlarda görülebilmektedir.
MENAPOZDA KADIN BEDENİNDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Düzensiz menstrüal periyot, sıcak basması, gece terlemesi, uykusuzluk, yorgunluk, başağrısı, vajinal kuruma, deride kuruma, sık idrara çıkma ve idrar tutamama, sık vajinal ve üriner enfeksiyonlar gibi etkileri olan menapoz, kadın bedeninde kadın hormonunun (östrojenin) azalması sonucu oluşur. Östrojenin azalmasına bağlı olarak yukarıda sayılan birçok etkinin yanında, depresyona yatkınlık, ağlama, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü gibi etkileri de beraberinde getirebilir.
MENAPOZDA NE OLUYOR DA KİLO ALINMAYA BAŞLANIYOR?
Kadın vücudunda meydana gelen bu faktörlerin yanı sıra metabolizmamız da azalan östrojenden nasibini alıyor. Menapoza girmemiş bayanlarda menstrüal döngü esnasında rahim içinde meydana gelen rutin olaylarda metabolik hızımız artıyor. Menapoz ile birlikte rahim içinde gerçekleşen olaylar gerçekleşmediğinde, östrojen hormonumuzun salgısı azaldığında metabolizmamız da yavaşlamaya başlıyor. Bu sertçe, kadının bedenini iyi tanımaması, bedeninin istediği besinlerden fazlasını ona vermesi ve fiziksel aktiviteyi, azalan metabolizmaya paralel olarak artırmaması sonucu kilo kazanımları kaçınılmaz oluyor.
MENAPOZ DÖNEMİNDE ZAYIFLANABİLİR Mİ?
Menapoz bir hastalık değildir. Sadece uzun zamandır beraber yaşadığınız hormonlarınızın size oynadığı bir oyundur. Bu oyuna uymak ve anın keyfini çıkarmak ise sizin elinizdedir. Menapoz döneminde zayıflanabilir. Gün içinde alınan kalorinin ayarlanması ve bu işin uzmanından destek alınarak bedeninizin tam olarak istediği besinlerin ona verilmesini sağlamanız, sağlıklı beden ağırlığına ulaşmanızı sağlayacaktır.
MENAPOZ BESLENMESİNDE ÖN PLANA ÇIKAN BESİN BİLEŞENLERİ VE BESİNLER NELERDİR?
- Yavaşlayan metabolizmayı biraz olsun uyandırmak ve hızlandırmak için hayatınızda "su" olsun! Su, hem bağırsaklarınızın daha sağlıklı çalışabilmesi hem de metabolizmanızın hızlanabilmesi için ilk şartımızdır. Gün içinde 2 litreye yakın su tüketimi ve buna ek olarak 500-600 ml. diğer sıvıların tüketimi metabolizmanızı destekleyecektir.
- Menapoz döneminde azalan östrojen seviyesi ile birlikte oluşmaya başlayan kemik kayıplarının en önemli koruyucusu kalsiyumdur. Kalsiyumun en zengin kaynakları ise "süt ve süt ürünleri"dir. Gün içinde yağı azaltılmış süt ürünlerinden tüketeceğiniz 3 su bardağı süt veya yoğurt ve buna ek olarak da 1 dilim peynir, kalsiyum ihtiyacınızı giderecektir.
- En önemli protein kaynaklarından olan "yumurta" ise her gün, hergün olmazsa bile gün aşırı mutlaka tüketmeniz gereken en değerli protein kaynağıdır. Yumurta zaten yağlı bir besin olduğu için önerimiz bu besini yağsız bir şekilde pişirmenizdir.
- Azalan östrojen hormonu ile birlikte yavaşlayan metabolizma kabızlık şikayetinizi artırabilir. Bizim için son derece kıymetli olan bağırsak sağlığı ise posa varlığında güçlenir. Dolayısı ile "sebzeler, kabuklu meyveler, tam tahıllar ve kurubaklagiller" yardımı ile günlük posa alımınızı artırınız. Her gün öğünlerinizden en az birinde bol yeşillikli salata tercih etmeniz, haftada 2 gün kurubaklagil yemeği veya çorbası tüketmeniz, tam tahıl ekmeklerini tüketmeniz günlük posa alımınıza son derece destek olacaktır.
- Haftada 2 defadan fazla "kırmızı et" tüketmemeniz hem doymuş yağ alımınızı azaltacak hem de rahim sağlığınızı koruyacaktır.
- Haftada mutlaka 2 gün 200’er gram "balık" tüketmeniz sizi kalp ve damar sağlığı açısından koruyacaktır.
- Günde 2 adet "ceviz içi" ile de hem sağlıklı yağları almış olacak hem de kalp ve damar sağlığınızı korumuş olacaksınız.
Her yaşın ayrı bir güzelliğinin olduğunu unutmayınız. Menapozla yaşam zor değildir. Gerek görüldüğünde bir beslenme uzmanından destek almanız daha mutlu bir hayatınızın olmasını sağlayacaktır.