"Evet" dediğinizi duyar gibiyim. Yoksa siz de sürekli kilo alıp verenlerden misiniz? Cevabınız evet ise, bir yerlerde bir yanlışlık var demektir. Kilo verimini, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek başarabilirsiniz.
Kilo kontrolünde amacınız ne olursa olsun, öncelikle sağlığınızı göz önünde bulundurun. Önemli olan kilo vermek değil, verdiğiniz kiloları koruyup tekrar almamaktır; bunu sakın unutmayın. Ama ne yaparsam yapayım bunu bir türlü başaramıyorum diyenlere işte birkaç küçük öneri:
- Dengeli beslenin. Günlük beslenmenizin içinde her besin grubunun yer almasını sağlamaya çalışın. Bu besin grupları süt-yoğurt, et, ekmek ve diğer tahıllar, sebze, meyve ve yağ grubudur. Bu grupların her birinden aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde tüketmeye çalışın.
- Kahvaltı öğününüzü atlamayın. Yapılan araştırmalara göre kahvaltı öğününü atlayan kişilerin daha kilolu olduğu ve gün içinde kendini daha yorgun hissettiği belirlenmiştir. Gece boyunca 10-12 saatlik bir açlıktan sonra vücuda enerji sağlayacak ve onu besleyecek öğün kahvaltıdır. Kahvaltınızı yaptıktan sonra, gün içinde açlığınızı çok daha iyi kontrol eder ve kilonuzu daha rahat koruyabilirsiniz.
- Bilinçli atıştırmalar yapın. Bilinçsizce yaptığınız her atıştırma size kilo olarak geri dönebilir. Öğün aralarında sizi tok tutacak ve daha az kalori almanızı sağlayacak atıştırmalar tercih edin. Örneğin, kepekli bisküviler, kepekli ekmek ve az yağlı bir peynir ile hazırlayacağınız sandviçler, küçük bir avuç içi büyüklüğünde kuruyemiş ve kuru meyveler sizin için doğru tercihler olabilir. Yalnız bilinçsizce atıştırma yapmamak için bu yiyecekleri televizyon veya bilgisayar karşısında yapmamaya özen gösterin.
- Kendinize kesin yasaklar koymayın. Uyguladığınız diyette “kesinlikle yapmalıyım” veya “kesinlikle yapmamalıyım” gibi sizi daha sonra bezdirecek ifadelerden kaçının. Örneğin, diyet yaparken kesinlikle tatlı yememeliyim demek, sizin daha çok tatlıya yönelmenize yol açabilir.
- Önünüze gerçekçi hedefler koyun. Kısa süre içinde fazla miktarda kilo vermek, su kaybetmenize yol açar ve bu da sizin verdiğiniz kiloları geri almanıza sebep olabilir. Bir haftada ortalama 500 gram ile 1 kilo arasında kilo vermek en sağlıklısıdır. Bu yüzden vermeniz gereken kilo miktarı çok ise, öncelikle 1-2 ay içinde verebileceğiniz kiloyu düşünüp ona göre plan yapın. Örneğin, 10 kilo vermek istiyor iseniz öncelikle kendinize 3-4 kilo hedefi koyun, bu hedefe ulaştıktan sonra diğer hedeflere doğru yola çıkın.
- Günlük aktivitenizi arttırın. Günlük aktiviteyi arttırmak için mutlaka spor salonuna gidip ağır aktiviteler yapmak zorunda değilsiniz. Asansöre binmemek, dolmuştan bir iki durak önce inmek veya telefonda sohbet ederken gezerek telefon konuşmanızı yapmak bile hayatınıza hareket katmak için küçük ama işe yarar ayrıntılar olacaktır.
Gördüğünüz gibi “alması kolay ama vermesi çok zor” diye bilinen kiloları vermek aslında o kadar da zor değil. Dengeli beslenmeyi ve aktiviteyi yaşam tarzınız haline getirdiğiniz anda kilolarınızın kabus olmaktan çıktığını göreceksiniz. Bence çok geç kalmadan bir an önce harekete geçin.
Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum…