03.11.2009

Sağlıklı Birey

KKendimize sadece fizyolojik bir varlık olarak bakamayız ve bakmamalıyız. Zaten bunun böyle olmadığını da bilim dünyası kabul etmiş durumda. Sosyal bir varlık olan insanın sağlıklı olabilmesi için, fiziksel, zihinsel ve ruhsal bütünlüğünü sağlaması gerekmektedir. Ancak bu noktalar dengede olduğu zaman sağlıklı olduğumuzu söyleyebiliriz.

Ruhsal hastalıkların dışında fiziksel hastalıkların %95’lik bir kısmının bile ruhsal sağlılığımızla ilişkili olduğunu biliyor musunuz? Buna en güzel örneği aslında duyguların bir çatışması olarak karşımıza çıkan “migren” ya da mide de genelde stresle baş gösteren “gastrit” i örnek olarak gösterebiliriz. Bu gibi örnekler çoğalabilir…

Peki, bu dengeyi nasıl koruyacağız.
Bu dengeyi sağlayacak 3 önemli şey vardır ki bunlar insan hayatında düzgün ise sağlıklı bir insanızdır.

1. Birey Olabilmek,
2. Süreç Odaklı Olmak,
3. İç odaklı Olmak,

Bu noktalarda eksiklikleriniz varsa, emin olun sorunlar kapınızdadır. Ya da kapınızı çalmış ve içeri girmiştir. Yaptığım çalışmalarda bu üç noktayı temel alıyorum bunlar üzerinde eksikleri tamamlamak kişide gereken gelişmeleri sağlayabilirsem düzelmeyi de sağlamış oluyorum. Bunları biraz açmak gerekirse,

1. Birey Olabilmek;
Burada sorduğum en önemli soru “Kişi kendi kararlarını verebiliyor mu?” başkalarından alacağınız fikirlerden öte karar verirken hür iradenizle verebiliyor musunuz? Yoksa etraf ne der diye düşünürken veya siz öyle istemeseniz de bir büyüğünüz istedi diye sürekli onların kararlarını uyguluyorsanız sorun var demektir. İşte bunların farkına vardığınızda sorunlarınız daha da çabuk büyüyebiliyor. Farkına varmayan bir sürü insan da var ve onlarda kendilerini farklı yönlerden etkiliyorlar. Özellikle bizim toplumumuzda büyüklerden ayrılmak ve onların sözünden çıkmak pek mümkün değildir. Onlar bizim için hep en iyisini bilirler!

2. Süreç Odaklı Olabilmek;
Yaptığınız işten o anda, süreç devam ederken zevk alabilmek çok önemlidir. İşin sonucunda değil, iş bittikten sonra duyulan haz sorun yaratabilir. Ancak bir işi yaparken duyulan haz kişiyi sağlıklı hissetmesini sağlar.

3. İç Odaklı Olmak;
Bir işi yaparken örneğin “sosyal bir ortama girerken kendinizi oradaki insanların beğenisini almak zorunda hissediyorsanız” bir süre sonra siz onların onayına muhtaç hale gelirsiniz ki buda narsistik kişilik bozukluğunun bir basmağıdır.
Bu üç noktada denge sağlanamadıysa bilinçaltınızda içerilerde bir yerlerde bilemediğiniz sıkıntılar yaşarsınız bu durumların yarattığı duygusal çatışmalar da sizleri farklı alışkanlıklara yönlendirebilir. Bunların içerisinde durduramadığınız yeme dürtülerinden tutunda sigara bağımlılığı ve daha birçok alışkanlıklara kadar giden bir liste çıkabilir.
Şimdi burada durun ve kendinizi lütfen değerlendirin. Bu sözüne ettiğim konulardan hangileri sizde olmazsa olmaz durumunda,

Hayatınızda çoğu zaman kendinizi hür bir birey gibi hissedebiliyor musunuz?

Cenk Kahvecioğlu
Psikolojik Danışman
Ve Hipnoterapist

 

 

)

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.