Osteoporoz (Kemik erimesi); kemik yoğunluğunun azalması, kemiklerin güçlü kalması için gerekli olan kalsiyum mineralinin büyük kısmının kaybolması ve buna bağlı kemik deformasyonu anlamına gelir. Menopoz döneminde osteoporoz riski artar. Östrojen seviyelerinin azalması ile kemiklerin mineral yoğunluğu azalmaya başlar ve kemik süngerimsi bir hal alır. Eğer önlem alınmazsa kemik erimesi problemi ciddi boyutlara taşınarak kırıklar meydana gelir. Bu sebeple kadınların sadece menopoz sonrası dönemde değil 30 yaş ve sonrası dönemde de kemik mineral yoğunluğunu korumak için kalsiyum ve D vitaminini yoğun olarak almaları gerekir.
KALSİYUM KAYBI 35 YAŞ SONRASI BAŞLAR
KİMLER OSTEOPOROZ RİSKİ ALTINDADIR?
- Erken menopoza giren bayanlar
- Geçmişte aşırı zayıf, anoreksia yada blumia nevroza öyküsü olanlar
- Aşırı egzersiz yapanlar ( Balerin yada atletler gibi.) Özellikle bu sebepten dolayı sporcuların vitamin, mineral ihtiyacı çok daha yüksektir.
- Daha önce kırık öyküsü olanlar
- Kortikosteroid tedavisi görenler
- Sigara ve aşırı alkol tüketenler. (Alkol, kalsiyumun emilimini engeller. Sigara ise; östrojen düzeylerinin düşmesine ve erken menopoza sebep olur.)
MENOPOZ DÖNEMİNDE KALSİYUM GEREKSİNİMİ NE KADAR?
Bu dönemde kalsiyum alımını artırmak kemik kaybını yavaşlatır. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü (The National Institute of Health) menopoz sonrası östrojen kullanmayan kadınların günlük 1500 mg, östrojen hormon replasman tedavisi gören kadınların ise 1000-1200 mg. kalsiyum tüketmelerini önermektedir. 1 su bardağı süt, 300 mg. kalsiyum sağlar. Yağsız süt ve süt ürünlerindeki kalsiyum miktarları tam yağlı olanlara göre çok daha yüksektir. Daha az yağ ve kolesterol almak ama daha çok kalsiyum için yağsız yada kalsiyum ile zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Bu dönemde hem kilo alımınızı önleyecek ya da kilo vermenizi sağlayacak, hem de yeterince kalsiyum almanızı sağlayacak bir beslenme programı oluşturulması için mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır.