Yaz aylarında hareket düzeyi ve terlemenin de artması sebebiyle, vücutta sıvı kaybı olacaktır. Vücut sıvısının azalmasıyla birlikte, vücut direncinde de düşme yaşanabilecektir. Bu yüzden her gün, düzenli su tüketimine ve yeterli-dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekir.
Düzenli su tüketimi, kişinin cinsiyetine, günlük aktivite düzeyine, terleme durumuna ve var olan hastalıklara göre değişebilir. Bu ihtiyaç, orta düzeyde hareket eden bir insan için günlük ortalama 2-3 litredir. Su içmek için, su içme isteğini beklememek gerekir. Çünkü vücut bir müddet sonra su içmemeye alışacaktır. Bahsedilen günlük 2-3 litre suyun vücuda birden değil de, gün içinde belirli periyodlar halinde alınması daha uygun olacaktır. Örneğin, sabah kalkınca 1 su bardağı ve ardından her 2-2,5 saatte bir 1 su bardağı; günlük 2 litre suya tekabül etmektedir. Aniden, fazlaca içilen ve yemek sırasında içilen su, mide kapasitesinin büyümesine, hazımsızlığa ve göbek bölgesinde şişkinliğe yol açabilmektedir.
Günlük su ihtiyacımızın karşılanmasında, suyun dışında tüketeceğimiz az şekerli komposto, taze-ev yapımı meyve suları, çorba, az tuzlu ayran, günde 1 adet maden suyu ve ıhlamur-kuşburnu gibi zararsız bitki çayları da bizlere yardımcı olacaktır.
Yeterli ve dengeli bir beslenme planı ile vücudumuzun su ve sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına destek oluruz. Özellikle içindeki su oranı, diğer besin gruplarına göre yüksek olan sebze ve meyve grubu besinler, hem su dengesi için ve hem de bu besin gruplarında bulunan minerallerin dengesi için çok yararlıdır. Günde toplam 5 porsiyon sebze-meyve tüketimini her zaman önermekteyiz. Örneğin, kahvaltıda domates-salatalık, öğle yemeğinde sebze yemeği, akşam yemeğinde güzel bir salata ve öğün arasında 2 porsiyon meyve tercih edilebilir.
Yaz döneminde, günün erken saatlerinde veya akam güneşinin etkisi geçtikten sonra, her gün düzenli yürüyüş yapmak, kilo vermek için güzel fırsatlar haline dönüşebilir. Her gün düzenli yapılan spor, su tüketimimize de katkıda bulunacaktır.
Yaz aylarında havanın sıcak olması ve yazın seyahatlerin artması sebebiyle, besinler arası kontaminasyon sıklığı ve besin zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Bu durumlarda ilk önce, ishal ve kusma gibi belirtiler görülür. İshal ve kusmadan dolayı su ve mineral kaybı yaşanacağı için, bu dönemde bol su tüketmek ve yeterli-dengeli beslenmek çok önemli olacaktır.