Vajinal Estetik Operasyon (Vajina Daraltma Operasyonu)
''Vajinal Estetik Operasyon, Estetik Vajinal Cerrahi, Vajinoplasti, Vajina Gençleştirme'' gibi çeşitli isimlerle ifade edilir. Bu operasyon sonucunda vajinal bölge hem genç ve sıkı bir görünüm alır, hem de fonksiyonu tekrar normal hale döner.
En çok, doğum yapma, yaşlanma, genetik faktörler nedeniyle vajinal doku ve çevresindeki kaslar tonusunu ve eski gücünü giderek kaybeder ve genişler. Birçok kadında ilişki sırasında gevşeklik ve tatmin olamama duygusu partneri tarafından da hissedilebilir.
Vajinal estetik operasyonda, daha sıkı ve daha küçük çapta bir vajina yapmak için, vajinal kanal yalnızca yüzeysel olarak giriş kısmından birkaç cm. uzunlukta değil, tüm vajina uzunluğu boyunca daraltılmalıdır. Bu işlem genel, spinal anestezi ya da sedoanaljezi ile yapılabilir.
Vajen Ön Duvarı Sarkması (Sistosel Onarımı)
Vajen ön duvarının sarkması ile mesane öne doğru yer değiştirir; hatta sarkma daha fazla derecede olursa vajinal açıklıktan gözle görülebilir. Bu duruma sistosel (mesane sarkması) adı verilir; yani idrar torbası aşağı doğru yer değiştirir. Bu durum çoğu zaman kadınlarda gülerken, ağırlık kaldırırken ya da tuvalete yetişmeden idrar kaçırmaya neden olabilir. Hatta bazı kadınlar bu kaçırma nedeniyle koku yayılmasından korkarak toplum içine çıkamaz ve sık sık ped değiştirmek zorunda kalır. Bu durum genel ya da lokal anestezi altında ameliyathanede yaklaşık bir saat süren bir operasyonla düzeltilebilir. Bu operasyona sistosel onarımı ya da colporrhaphy arterior operasyonu adı verilir. Böylece mesanenin bu çıkıntısı düzeltilerek mesane normal anatomik konumuna tekrar yükseltilir.
Çoğu zaman sistosel ile birlikte vajina arka duvarının sarkması (rektosel) da birarada görülür. Kadınlar çömelir pozisyonda vajina girişini kontrol ederlerse bu sistosel ve rektosel keselerini iki ayrı çıkıntı olarak hissedebilirler.
Vajen Arka Duvarı Sarkması (Rektosel Onarımı)
Rektosel, vajina arka duvarının sarkması anlamına gelir. Doğum yapmak, kronik kabızlık, kronik öksürük, obesite gibi pek çok faktör rektosel (rektal prolapsus) olmasına neden olur.
Rektosel olduğunda barsak hareketleri zorlaşır ve kabızlık görülür. Rektosel düzeltme operasyonuna ''rektosel onarımı ya da colporrhaphy posterior operasyonu'' adı verilir. Bu operasyon da genel ya da lokal anestezi altında yaklaşık yarım saat süren cerrahi bir işlemdir.
Doğum Sonu Yırtıklarının ve Dikiş İzlerinin Onarımı (Perinoplasti Operasyonu)
Doğumdan sonra vajinal deformasyon durumunda yapılan operasyondur. Vajina girişi ve anüs arasındaki alana ''perine'' adı verilir. Bu bölge normal doğum yaparken en çok yırtılan ya da doğum sırasında doğumu kolaylaştırmak için kesilen (episyotomi) bölgedir. Bu bölgenin doğum sırasında yırtılıp dikiş atılmadığında ya da doğumda dikişler enfekte olup açıldığında şekli bozulur, derisi sarkar ve karmaşık, gevşek, can sıkıcı, geniş bir hal alır. Bu bölgeyi toparlamak, daha sıkı bir görüntü vermek için, burada yer alan kaslar tekrar biraraya getirilerek perine yeniden oluşturulur. Bu işleme ''perinoplasti operasyonu (perineorrhaphy)'' adı verilir.
Bu operasyon çoğu zaman vajinoplasti operasyonu ile eş zamanlı yapılır ve ortalama 30 dakika sürer.
Çoğu jinekolog aslında vajinoplasti operasyonu yerine daha yüzeysel bir işlem olan perinoplasti operasyonu yapmaktadır. Bu operasyon ile cinsel ilişki sırasında vajinadan gaz çıkması sesi daha azalır, perine daha genç bir görünüme bürünür.
Labiolasti Operasyonu (Küçük Dudakları Şekillendirme)
Bilindiği gibi kadınlarda dış genital organlarda labiumlar adı verilen büyük ve küçük dudaklar mevcuttur. Labiumlar da genetik ve hormonal nedenler ya da doğumlar nedeniyle giderek uzar, şekli bozulur, asimetrik gelişim gösterebilir. Dar kot, bikini, mayo gibi giysiler küçük dudaklarda kronik irritasyon, çekilme hissi ve ağrı gibi rahatsızlıklara neden olur. Günümüzde kadınlar bu rahatsızlıklarla birlikte yaşamak yerine estetik operasyon olmayı tercih ediyorlar.
Labiumlar adölesan ve gebelik döneminde östrojen etkisi ile, daha sonra doğum ile ve yaş ilerledikçe yerçekimi etkisi ile giderek büyüyebilir.
Labioplasti operasyunu, geniş, uzun, düzensiz olan küçük dudakları şekillendirmek ve küçültmek için yapılan bir operasyondur. Özellikle ıslak mayo gibi giysilerde çıkıntılı duran, göze hoş görünmeyen bu görünümü ortadan kaldırmak için labioplasti operasyonu tercih edilmektedir.
Labioplasti operasyonu, muayenehane şartlarında lokal anestezi ile yapılabilir. İşlemden hemen sonra normal yaşama dönülebilir.
Klitoris Estetiği (Klitoral Hood Onarımı)
Klitorisin yanlarındaki sakmış deri kıvrımları klitorisin aşırı belirgin, düzensiz ve çıkıntı görünmesine neden olabilir. Çeşitli hormonal (östrojen, testesteron) ve genetik etkenler ile klitoriste bu şekilde değişiklikler olabilir. Ayrıca bazı durumlarda labioplasti operasyonundan sonra da klitoris belirgin hale gelebilir. Klitoris estetiği ile klitoris yanlarında yer alan bu fazla deri parçaları uzaklaştırılarak klitoris düzeltilebilir. Bu işlem asla klitorise ve klitoris sinirlerine zarar vermez. Klitoral hood onarımı, muayenehanede lokal anestezi ile ortalama 30 dakikada gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir.
Labial ve klitoral estetik operasyonlar muayenehane şartlarında lokal anestezi ile steril şartlarda yapılan ve ortalama yarım saat süren bir işlemdir. İşlemden hemen sonra hasta normal iş ve gücüne geri dönebilir. İşlemden sonra koruyucu antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir, hijyen kurallarına çok dikkat etmesi, bir ay sonra kontrole gelmesi ve bu süre içinde cinsel birliktelik yaşamaması özellikle belirtilir.
Kızlık zarı dikimi (Himenoplasti)
Hymen dikilme işlemine ''himenoplasti'' denir. Gerçekte bozulmuş olan zarın tam olarak eski haline getirilmesi olanaksızdır. Son derece ince yapısı olan kızlık zarına atılan dikişler o bölgede bulunan çok sayıda mikroorganizma tarafından enfekte edilir ve dikişler tutmaz. Zar tekrar orjinal haline gelmese de vaginal duvardan alınan parçalar gibi değişik cerrahi yöntemler kullanılarak ilişki sırasında kanayabilecek yeni bir doku oluşturulması mümkündür.
Kızlık zarı onarımı iki şekilde olmaktadır. Birincisi evlenmeden 2-3 gün önce dikiş atılarak yapılan daraltmadır. İkincisi ''flep tekniği'' ile yapılan vaginadan doku alınarak yama şeklinde yapılan tekniktir ki bu operasyonun süresi daha uzun olup yaklaşık yarım saattir. Flep tekniği evlenmeden yıllar önce de yapılabilir. Her iki teknik de hastanın özelliğine göre lokal veya genel anestezi ile yapıllır. İşlem jinekolojik masada, jinekolojik pozisyonda, steril şarlarda yapılır. Kızlık zarı dikimi sırasında ortamın ve aletlerin steril olması daha sonra enfeksiyon kapılmaması açısından oldukça önemlidir. Flep yöntemi sırasında vajen arka duvarından fazla mukoza çıkarmak ya da himeni fazla kesmek ilişki sırasında sorun yaşanmasına ve çok fazla kanama olmasına neden olabilir. Tecrübeli ve ehil ellerde yapıldığı taktirde bu sorunlar hemen hemen hiç yaşanmaz. İşlemden sonra ağrı olmaması için işlem genel anestezi altında yapılsa bile mutlaka lokal olarak da uyuşturmak gerekir. İşlem sırasında enfeksiyonu önlemek için ayrıca IV antibiyotik ve ağrı kesici de uygulanmalıdır. İşlem bittikten sonra antiseptik solüsyonlar ile temizlenir ve steril olarak kapatılır. Kızlık zarı dikimi yaklaşık yarım saat süren bir işlemdir. İşlemden sonra hasta uyandırılır ve yarım saat kadar dinlendirilir. Daha sonra oral antibiyotik ve ağrı kesici reçetesi verilerek ve iç çamaşırını sık sık değiştirmesi öğütlenerek taburcu edilir. Himenoplasti işlemi yapılan hasta bir saat sonra normal iş ve gücüne geri dönebilir. Eğer flep yöntemi ile kızlık zarı dikimi gerçekleştirildi ise evlenmeden bir hafta önce mutlaka doktoruna kontrole gitmesi gerekir.