Her dişin ortasından, onun beslenmesini ve duyarlılığını sağlayan damar ve sinir paketi geçer. Bu damar–sinir paketine "dişin pulpası" denir. Çeşitli nedenlerle pulpa zarar görürse, artık iş göremez hale gelip enfeksiyon odağı potansiyeli taşımaya başlar. İşte bu şekildeki pulpanın çıkartılıp yerine yapay maddelerle dolgu yapılmasına "kanal tedavisi" denir.
Kanal tedavisi (Endodonti) ne zaman gereklidir?
- Başlangıç aşamasında çürük tedavi edilmezse ilerler ve dişin sinirine ulaşarak burada iltihaba neden olabilir (pulpitis). Bu durumda kanal tedavisi uygulanması gerekir.
- Kron köprü restorasyonları sırasında dişin siniri (pulpası) açığa çıkabilir. Bu durum şiddetli ağrıya neden olacağından kanal tedavisi gerekebilir.
- Travma gören dişlere de bazı durumlarda kanal tedavisi gerekebilir. Bunu tam olarak tespit etmek için radyografi alınmalıdır.
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi kullanıldığı için herhangi bir ağrı olmaz. Tedavi sonrasındaki hafif hassasiyetler için uygun bir ağrı kesici kullanılabilir.
Kanal tedavisi kaç seans sürer?
Normal şartlarda en iyisi tek seansta kanal tedavisinin bitirilmesidir. Ancak enfekte bir dişte enfeksiyonun durumuna göre iki veya üç seans da sürebilir. Böyle durumlarda seans aralarında dişe uygun antiseptik pansumanlar konarak geçici dolgularla dişin üzerinin kapatılması gerekir.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Kanal tedavisi gereken ancak yapılmayan vakalarda şiddetli diş ağrısı en sık görülen komplikasyondur. Bir süre sonra pulpanın canlılığını yitirmesiyle ağrı kesilebilir. Ancak bu durumda da enfeksiyon sinsi bir şekilde ilerleyerek çene kemiğine sıçrayabilir. Hem sorunlu dişin hem de komşu dişlerin kaybıyla sonuçlanan istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinir.
Kanal tedavisi yapılan dişim kurtulmuş mudur?
Hayır, dişinizin daha işi bitmemiştir, kök kanalları doldurulan dişinizin üstüne eğer fazla madde kaybı yoksa normal dolgu yapmak, fazla madde kaybı varsa kalan diş duvarlarınızı destekleyecek, onların ileride kırılmasını engelleyecek porselen dolgu (inley) gerekmektedir. Eğer hiç diş duvarınız kalmamışsa kök kanalınızdan destek alan bir post yapılıp üzerine kuron kaplama yapmak gerekmektedir ki dişinizi aynı şekilde kullanmaya devam edebilmeniz için.
Kanal tedavisi dişi öldürür mü?
Eskiden kalma bir inanışla "kanal tedavisi dişi öldürür " düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kanal tedavisiyle dişin içindeki canlı doku alındıktan sonra dişiniz sıcağa ve soğuğa karşı hissiz hale gelir ama çene kemiğinden ve çevre dokulardan gelen damar veya sinirlerle görevine devam eder ve kemik içinde tutunur. Tedavi sonrası yapılacak uygun bir dolgu ya da restorasyon yardımıyla çok rahat çiğneyebilir ya da dişinizi protez ayağı olarak kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre kanal tedavisini başarısı %98′dir.
Neden dişimi çektirmiyorum?
Bazı hastalar, kanal tedavisi yerine dişimi çektirsem, yerine köprü ya da implant yaptırsam daha iyi olur diye düşünmektedirler.
Hiçbir protez sizin kendi dişinizin yerini tutamaz. Kanal tedavisi ve üzerine yapılacak restorasyonla dişinizi ömür boyu rahat ve konforlu bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bunun yanında proztezlere kıyasla daha az para öder, zamandan da tasarruf edebilirsiniz.