Porselen laminalar, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan çok ince (0.3-0.7 mm.) porselen yapraklardır ve günümüzde uygulanan en estetik tedavi yöntemidir. Işık geçirgenlikleri doğal dişlerinkine benzediği için yapaylıktan uzak bir görünüm sağlarlar. Bu tedavi yöntemi ile dişlerin şekil ve renkleri 1 hafta gibi çok kısa sürede düzenlenebilir.
Porselen laminaların, geleneksel kuron (kaplama) ve köprülere göre bazı avantajları vardır:
- Kuron ve köprü tedavilerinde, diş yüzeyindeki koruyucu tabaka olan mine tabakası tamamen uzaklaştırılarak diş küçültülürken lamina yönteminde mine tabakası hiçbir şekilde uzaklaştırılmaz. Bu tedavi şeklinde, mine çok az bir miktar aşındırılır. Özellikle üst çene dişlerinde, bazı vakalarda hiçbir aşındırma yapılmadan da lamina yapılabilir.
- Tedavi süresi çok kısadır. Dişeti tedavisi veya kanal tedavisi gerektiren dişler yoksa, hasta 1 hafta içerisinde yeni bir gülüşe sahip olabilir.
Porselen laminalar, diş şekillerini beğenmeyen, dişlerinde ileri dereceli renkleşmeler bulunan, aralıklı, aşınmış veya kırık dişlere sahip olan, ön dişlerinde büyük ve renkleşmiş dolguları bulunan kişilere uygulanabilir.
Porselen laminalar, dişlerin ön bölgelerine yapıştırıldığı için diş eksiklikleri bu tip tedavi ile giderilememektedir.
Porselen laminalar, dolgu materyalleri ile diş yüzeyine yapıştırılır ve doğru şekilde uygulandığı ve özenle kullanıldığı takdirde kullanım ömürleri çok uzundur. Porselen laminada küçük bir kopma olduğu takdirde (travma, fındık kabuğu gibi sert şeylerin kırılması vs.) laminanın sökülmesi gerekmemektedir, kompozit dolgular (ışıkla sertleşen diş renginde) ile tamir yapılabilir.
Porselen laminalar, yapıları nedeniyle sararmazlar. Bu tedavi yöntemi için ağız bakım önerileri, doğal dişler için olanlarla aynıdır, ekstra bir bakım gerekmemektedir.