Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Ne Demektir?
Tekrarlayan gebelik kayıpları gebeliğin 20.haftasından önce gerçekleşen veya 500 gr fetal ağırlığın altında 3 adet düşük olması durumudur.
Tekrarlayan Gebelik Kaybına Ne Sıklıkta Rastlanılır?
İnsan üreme sisteminin çok önemli bir özelliği yüksek kayıp oranı ile çalışan bir sistem olmasıdır. Klinik olarak saptanan gebeliklerin %10-15’i düşükle sonuçlanır.
Erken gebelik kayıplarının tahmini sıklığı her saate 114 vaka olarak hesaplanmıştır. Tekrarlayan gebelik kaybı oranı %3-5 oranındadır.
Bir Kadın Kaç Tane Erken Gebelik Kaybı Yaşadığında Araştırılmalıdır?
Bir kadının kaç tane erken gebelik kaybından sonra araştırılmaya başlanması gerektiği konusu üzerinde tartışılan ve fikir birliğine tam varılmamış bir konudur.İki düşükten sonrası önerenler veya üç düşükten sonra araştırma başlanmalıdır diyenler vardır.Benim fikrim gebelikleri öncesi muayene ve danışmanlık hizmeti almış 35 yaşından önceki kişilerde üç ve daha fazla düşük yaparlarsa ayrıntılı araştırılmalarının daha uygun olacağı yönündedir35 yaşından büyüklerde tedaviye bireyselleştirilip yumurtalık rezervi azalma riski ve ileri yaş riskleri nedeniyle 3 düşüğü beklememek daha doğru olur..Çocuk düşünen çiftlere önerim gebelik öncesi muayene ve danışmanlık için bu konuda uzman birine başvurmalarıdır.Gebelik öncesi danışmanlık ve muayenede kişinin gebelik seyri hakkında ip uçları ve olabilecek riskler önceden belirlenerek gerekli koruyucu yaklaşımlarda bulunulabilir.Sağlıklı gebelik için gerekli destek tedaviler örneğin folik asit desteği gibi önceden planlanabilir.
Tekrarlayan Düşüklerin Sebepleri Nelerdir?
Tekrarlayan düşükler en sık gebeliğin erken dönemlerinde ilk 8 haftada olmaktadır.Erken düşüklerin en sık nedeni embriyoya ait nedenlerdir.Embriyo kaynaklığı en sık neden kromozomal düzensizliklerdir.Yani genetik açıdan anormal olan embriyoların rahime yerleşmeleridir..Gebeliğin ilk 8 haftasından sonraki olan düşükler genelde anneye ait nedenlere bağlıdır.
Tekrarlayan düşükler genel olarak genetik, hormonal, çevresel, annenin rahimi ile ilgili anatomik problemleri, enfeksiyonlar, hematolojik ve bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Nedeni bilemediğimiz durumlarda sözkonusudur. Tekrarlayan düşüklerin aydınlatılmasına yönelik çalışmaların sayısı artmaktadır. Kişisel görüşüm yakın gelecekte nedeni bilinmeyenler kısmı büyük oranda aydınlatılacaktır.
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarının Çevresel Nedenleri Nelerdir?
Tekrarlayan düşükler konusunda dünyada yapılan birçok çalışma mevcuttur. Sigara, aşırı kahve tüketimi, alkol gibi alışkanlıkların düşük yapma riskini artırdığına yönelik çalışmalar mevcuttur. Çeşitli anestetik gazlar,kurşun gibi kimyasallar ,radyasyon düşük ile ilişkili olabilen çevresel faktörlerdir..
Tekrarlayan Düşüğü Olanlarda Ne Gibi Testler Ve Araştırmalar Yapıyorsunuz?
Çiftlerin ayrıntılı öyküsü alındıktan sonra muayene ediyoruz. Muayene ve ultrason sonuçlarına göre gerekli tetkikleri istiyoruz. İstenilecek tetkik ve işlemleri ayırıcı tanı amacıyla, nedene yönelik araştırma ayrıca tedavi planlanmasında kullanılmak üzere belirliyoruz. B u tetkik ve tahliller rahim filmi, histereskopi dediğimiz optik cihaz ile rahim içini inceleme, hormon tahlilleri, şeker ve diğer kan tahlilleri, pıhtılaşma testleri, enfeksiyon nedenini araştırmaya yönelik testler, anne ve babanın kromozom tetkiki, bağışıklık sistemine yönelik immünolojik testler gibi bizi nedeni bulmaya götürebilecek tetkikleri yapıyoruz.
Tekrarlayan Düşükler Yaşla Birlikte Artıyor Mu?
Evet. Anne yaşı özellikle 35 den büyükse anormal kromozomlu embriyo gelişme riski artığından dolayı tekrarlayan gebelik kaybı riski artmaktadır.
Tekrarlayan Düşükleri Olanlarda Size Başvurduğunda Neler Yapıyorsunuz?
Biz öncelikle anne ve babayı ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyoruz. Anne ve babanın hastalıkları, meslekleri, alışkanlıkları, akrabalıkları gibi kişisel öykülerini alıyoruz. Düşüklerin haftası, sayısı, düşüklerin ne şekilde gerçekleştiği, düşüklerin patolojik ve genetik incelemelerinin yapılıp yapılmadığı, saptanmışsa cinsiyetleri gibi ayrıntılı öykülerini alıyoruz. Öykü ve muayeneden sonra adım adım nedene yönelik araştırma yapıyoruz. Düzeltilebilecek nedenleri saptamaya çalışıyoruz. Bizi nedene götürecek gerekli tahlil ve işlemleri hastanın öyküsü alındıktan sonra ve muayeneden edildikten sonra ayırıcı tanılara göre yapıyoruz. .Bizi tanıya götürecek işlem ve tahlilleri yaparken hastanın öykü ve klinik değerlendirilmesine göre araştırmayı derinleştiriyoruz.
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Olanlarda Tedavisi Nasıldır?
Tekrarlayan düşüklerde tedavi planlanırken nedensel yaklaşımla yani nedene yönelik tedavi planlama yöntemini seçiyoruz. Düzeltilebilecek nedenlere yönelik güncel tibbi uygulamalarla yaklaşarak başarılı bir gebelik elde edilmesi için gerekli olan uygun tedavi şeklini belirleyerek yardımcı oluyoruz. Uygun tedavi şekli ile başarılı gebelik etme oranı artmaktadır.
Tekrarlayan Gebelik Kaybı Olan Çiftlere Önerileriniz Nelerdir?
Tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan çiftlerin tekrar gebe kalmadan önce araştırma ve danışmanlık açısından ilgili sağlık merkezine başvurmalarını öneriyoruz. Ülkemizde bu alanda gerek teknik açıdan gerekse de bilgi donanımı açısından dünyadaki son gelişmeleri ve güncel yaklaşımları takip eden, uygulayan merkezler mevcuttur. Buralara başvurmalarını öneriyoruz. Kliniğimizde de tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilgili tanı,
Tetkik, tahlil ve tedavi yapılabilmektedir. Kliniğimizin tekrarlayan gebelikler konusunda zengin klinik deneyim, bilgi birikimi ve bu konuda yeterli laboratuar ve diğer teknik donanımlara sahiptir.
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarında Tüp Bebek Tedavisinin Yeri Nedir?
Tekrarlayan gebelik kayıplarında bazı merkezlerde preimplantasyon genetik tanı denilen embriyonun rahime yerleşmeden önce embriyonun çeşitli gelişim aşamalarında embriyodan biyopsi yapılarak genetik açıdan sağlam olan embriyoyu seçerek transfer yapılmaktadır. Bazı tekrarlayan gebelik kayıpları vakalarında uygulanmaktadır. Tekrarlayan gebelik kayıplarında tüp bebek uygulamaları maliyet, embriyo genetiğindeki yeni gelişmeler nedeniyle tartışılan bir yöntemdir.
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarında Gidişat Nasıldır?
Genelde tekrarlayan gebelik kayıplarında prognoz yani gidişat sanıldığı kadar kötü değildir. Bu hastalarda sadece izlemle başarılı gebelik ve canlı doğum yapma hızının %60ile %70 arasında değiştiğini gösteren birçok çalışma vardır. Bu da hastaya bir tedavi önerisinde bulunmakta oldukça bağlayıcıdır.
Op.Dr.Erkan Coşkun
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı
Jinemed Kalamış tıp merkezi
Mail:www.erkancoskun_74@hotmail.com
Tel: 0 216 349 05 05
)