Grip, influenza virüsünün neden olduğu, bulaşıcı, ateşle seyreden, özellikle kış aylarında salgınlara yol açan bir solunum yolu hastalığıdır.
Grip birkaç gün sürebilecek ateş, kas ağrısı, boğazda yanma, öksürük, yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açar. Grip geçirmekte olan bir kişi, hastalığın belirtileri başlamadan bir-iki gün öncesinden başlayarak, hastalığın belirtileri başladıktan sonraki 4-5 gün boyunca bulaştırıcıdır.
Grip virüsü genetik yapısında oluşturduğu küçük veya büyük değişikliklerle kendini değiştirir ve bu sayede insanların bağışıklık sistemi tarafından tanınamayarak tekrar tekrar hastalık yapabilir. Grip virüsünün genetik yapısında meydana gelen küçük değişiklikler sonucu hemen her yıl bölgesel grip salgınları oluşur.
Özellikle kalabalık kişilerin bulunduğu kapalı mekanlarda soğuk algınlığı ve grip daha kolay bulaşır, bu mekanların başında da okullar gelir. Yaşça küçük çocukların temizliklerine yeterince dikkat edememeleri nedeniyle enfeksiyonların bulaşma riski daha da yüksek olacaktır. Bu nedenle çocuklara ellerini çok sık yıkamaları söylenmeli, sınıflar teneffüslerde sıkça havalandırılmalıdır.
Özellikle alerji hastaları gribal enfeksiyonlardan daha fazla etkilenirler. Bu nedenle sonbaharla birlikte hekimlerinin kontrolünden geçmeli, tedavileri gözden geçirilmeli, grip ve gerekirse zatürre aşıları yapılmalıdır.