Karın bölgesindeki değişiklikler
Karın germe ameliyatı, göbek, bel ve üst karın (mide) bölgesinde, özellikle geçirilen hamilelik süreci sonrası meydana gelen değişikliklerin düzeltilmesinde en etkili fark yaratan cerrahi işlemdir. Etkili olmasının sebebi deri, yağ, kas, fasya gibi birçok dokuya müdahale edilmesidir. Çünkü özellikle birden çok hamilelikler sonrası bu bölgede sadece yağ ve deri fazlalığı oluşmaz, ek olarak karın ön duvarı dediğimiz iç organlarımızı sınırlayan batın boşluğunu sınırlayan yapılar da esner ve bollaşarak bombe bir görünüm ortaya çıkarır. Bunun dışında gebeliğe bağlı karında çatlaklar (stria) oluşur. Kişi ne kadar zayıflasa da ya da kas geliştirme yapsa da batın içeriğindeki mide-barsak gibi organlar yerçekiminin etkisiyle öne doğru kayarak bombelik ve sarkma meydana getirirler. Ek olarak genişleyen deri eski haline kadar büzüşemez, bu nedenle sarkmış, kat-kat bir görüntü hemen her zaman mevcuttur. Çatlakların da şu an için ameliyat dışında bir tedavisi yoktur.
Hamilelik çoğu kez bu durumlara yol açan sebep gibi görünse de ileri derecede kilo verme sonrası da benzer durumlar ortaya çıkar. Bu durumda karın ön duvarını genişleten dokular rahim ve bebek değil, iç organların yapısındaki ve iç organları saran yağ dokusudur. Benzer mekanizma ve sonuçlar aynen geçerlidir. Ek olarak ileri yaşta da dokuların sertliği ve dayanıklılığı azaldığı için aynı görünüm ortaya çıkabilmektedir.
Karın bölgesi estetiği için seçenekler
Bu bölge için birden çok seçenekler bulunmakla birlikte karın germe (abdominoplasti) operasyonu tüm işlemleri içinde barındıran bir girişimdir. Kişinin karın bölgesinin durumu, ihtiyaçları ve beklentisi doğrultusunda daha ufak işlemler de yapılabilir.
Eğer deri fazlalığı ya da karın ön duvarında esneklik hafifse sadece liposuction ile de başarılı sonuçlar alınabilir. Özellikle bel ve üst karın bölgesindeki yağ birikimleri rahatsız ediciyse liposuction akla gelmelidir. Bu işlem daha çok normal kilonun üzerinde erkek hastalarda ya da doğum yapmamış genç kadınlarda tercih edilmektedir. Deri fazlalığı olan kişilerde sadece liposuction yapılmasıyla bel ve göbek çevresi santimetre olarak incelir ancak dış görünümde sarkma görüntüsü artacaktır. Bununla birlikte bir miktar deri fazlalığı da varsa mini karın germe denilen sadece bir miktar deri çıkarılması işlemi de eklenebilir. Özellikle eski sezaryen izi varsa aynı iz üzerinden yapılarak fazladan bir izden kurtulmuş olunur.
Karın germe her ne kadar tüm sorunları çözen bir seçenek gibi görünse de bazı eksiklikleri de bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ameliyat sonrası oluşacak izdir. İzi belirleyen kriter alınacak deri miktarı ve uzunluğudur. Öne doğru eğildiğinizde karın alt kısmında oluşan fazlalık derinin yanlarda nereye kadar uzandığına dikkat ettiğinizde kalacak izin uzunluğu da kabaca tahmin edilebilir. Burada yanlış bilinen konulardan biri de bu izin sezeryan izi ile aynı uzunlukta olacağı ya da “estetik dikiş” olduğu için hiç görünmeyeceğidir. Sadece mini karın germe operasyonlarında sezeryan izi kadar kısa bir iz meydana gelir. Normal şartlarda karın germe operasyonundan sonra sezeryan izinin 2-3 katı uzunluğunda bir iz olması gerekir. Ancak estetik amaçlı yapılan karın germe işlemlerinde bu iz hiçbir zaman sırta kadar uzanmaz. Aşırı kilo verme sonrası yapılan (post bariyatrik) cerrahilerde ya da sağlık açısından yapılan pannikülektomi gibi operasyonlarda bazen sırt ortasına kadar uzayabilir ancak bu estetik karın germe operasyonu olarak adlandırılmaz. Zaten sırta kadar uzanacak bir iz meydana gelecekse hasta bilgilendirilmeli ve öncelikli olarak diğer tedaviler uygulanmalıdır. Karın germenin yetersiz kaldığı diğer bir konuda göbek deliği hizasının üzerinde kalan deri bölgesindeki çatlakların giderilememesidir. Bu konuda günümüzde başarılı olan herhangi bir başka tedavi de yoktur.
Karın germe ameliyatına ek olarak liposuction da uygulanabilir. Bu karın bölgesinin durumuna, uygulanacak karın germe ameliyatının tipine ve cerrahın yaklaşımına göre değişebilir. Bazen karın germe ameliyatı öncesi kimi zaman da ameliyattan sonra liposuction uygulanarak 2 seanslı bir işlem tercih edilebilir. Aynı seansta çok büyük miktarlarda liposuction yapılması karın germe ameliyat tekniği ile çelişerek istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Daha yeni karın germe ameliyatı tekniklerinde hem karın hem bel bölgesine müdahale edilmekte ve liposuction rahatlıkla uygulanmaktadır.
Ameliyat öncesi
Tıbbi açıdan ergenlik dönemini bitirmiş her insana bu operasyon yapılabilir. Genel uygulamada ise daha çok doğum sonrası bu operasyon yapılmaktadır.
Yeri gelmişken belirtilmesi gereken diğer bir yanlış inanış da karın germe ameliyatı sonrası hamile kalınmaması gerektiğidir. Karın germe işleminde hamilelik ve doğum ile ilgili hiçbir organa müdahale edilmemektedir. Karın germe işlemi daha sonraki gebelikleri ve doğumları hiçbir şekilde engellemez. Dahası, kişide bulunan ancak farkedilmeyen göbek fıtığı, karın ön duvarındaki zayıflıklar gibi sorunlar da düzeltildiği için sonraki gebeliklerde oluşacak sorunlar da önlenmiş olur. Ancak ameliyattan sonra 6 ay boyunca hamile kalınmasına izin verilmemektedir.
Ameliyat için uygun zamanlama doğumdan sonra en az bir yılın geçmesi beklenmelidir. Bu süre içinde hamilelikte meydana gelen vücuttaki değişiklikler olabildiği kadar geri döner ve düzeltilecek tablo ortaya çıkmış olur. Mümkünse emzirme sürecinin bitmesi de beklenmelidir zira ameliyat ve iyileşme sürecinde emzirmek mümkün olmayacaktır.
Aktif olarak sigara kullananlarda bu ameliyatın yapılması önerilmemektedir. Sigara iki açıdan problemler oluşturmaktadır. Yara iyileşmesini bozduğu için gergin olarak kapatılan dikiş hattında açılma yapması muhtemeldir. İleri dönemde ise deride dolaşım bozukluğuna bağlı kayıp meydana getirebilir. Ek olarak sigara kullananlar sık sık öksürdüğü için korse gibi dikilen karın kas ve zarlarında şiddetli öksürüklere bağlı yırtılmalar meydana gelebilir. En az 1 aylık sigarasız dönem sonrası operasyon önerilmektedir.
Daha önce karın bölgesinden ameliyat geçirenlerde de eski ameliyat izleri karın germe ameliyatını etkileyebilir. Bu tür izleri sadece iz olarak değil deri dolaşımını bozan engeller olarak görmekteyiz.
Ameliyat öncesi tam bir karın muayenesi yapılarak olası kitle, karın duvarı defekti, fıtık gibi eşlik eden durumlar gözden geçirilmeli ve gerekirse radylojik incelemeler yapılmalıdır.
Ameliyat
Karın germe ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Lokal veya bölgesel anesteziler (belden) ideal karın germe işlemi için gereken hissizliği ve kas gevşemesini sağlayamaz. Ancak ameliyat sonrası ağrı kontrolü için yapılabilir.
Ortalama 2-4 saat arası süren bir operasyondur. Uygulanacak ek işlemlere bağlı olarak süre uzayabilir. Ameliyat esnasında bölgede birikecek kanı tahliye edecek drenler konulacak ve 3-4 gün tutulacaktır.
Tıbbi açıdan hastanede gece yatılmasına gerek olmamakla birlikte ameliyat sonrası meydana gelecek ağrı, oturma ve yürüme zorlukları nedeniyle en az 2 gece yatış önerilmektedir. Aynı şekilde hastaneden eve transfer süreci de hasta açısından eziyetli olacağı için yatış süresi uzatılabilir.
Ameliyat sonrası
Erken dönemde ortaya çıkabilecek sorunların başında her ameliyat için geçerli olan kanama ve enfeksiyon bulunmaktadır. Büyük damarlarla ilgili bir işlem yapılmadığından ortaya çıkabilecek kanama hayati risk yaratmayan ancak kan birikimine yol açarak ek işlemler gerektirecek türdedir. Benzer şekilde enfeksiyon da tedavi gerektiren bir durumdur. Bu durumlardan korunmak içim gerekli önlemler her ameliyatta alınmaktadır.
Geç dönemde ise en sık rastlanılan sorunlar yara izlerinin genişlemesi ve kabarmasıdır. Gergin bir dikiş olduğundan bu tür sorunlar ortaya çıkabilir ancak gergin yapılmayan işlemler karın germe olarak adlandırılamaz. Bu tür izlerde 3-4 ay sonra lokal anestezi ile ufak düzeltmeler uygulanabilir.
Asimetriler ve çökük–kabarık bölgeler oluşması daha çok şişman hastalarda görülen bir durumdur. Özellikle kesi izinin her iki yanında oluşan potluklar (köpek kulağı olarak da adlandırılır) ileri dönemde küçük müdahalelerle düzeltilir.
Ameliyattan sonra 2 ay boyunca destekleyici korse (binder) kullanılır. Dikişler genelde alınmaz. 2 hafta kadar mümkün olduğu kadar istirahat edilmelidir. 2 haftadan sonra hafif fiziksel hareketlere izin verilir. 1 aydan sonra normal günlük yaşama dönülür. 2 ay boyunca destekleyici korse kullanılmalıdır. 2 aydan sonra ağır egzersizlere başlanabilir. Karın şeklinin son halini alması 6 ay–1 yıl kadar sürmektedir.
SIK SORULAN SORULAR:
- İzsiz karın germe ameliyatı olamaz mı?
Hayır. Karın bölgesi estetiğinde bir çok işlem uygulanabilir ancak karın germe seçeneğinin izsiz olması mümkün değildir. Bu iz iç çamaşırının/mayonun altında kalan bir izdir.
- Bel veya sırta kadar uzun izler olmak zorunda mı?
Çoğu kez değil. Ancak bunu belirleyen sizdeki deri fazlalığı ve sarkma miktarıdır. Öne eğildiğinizde elinizle fazlalık deriyi sıkıp çekin, izlerin nereye kadar uzaması gerektiğini siz de fark edeceksiniz. Eğer daha kısa iz istiyorsanız operasyon öncesi kilo vermeniz tavsiye edilir.
- Karın germe yerine liposuction yaptırsam ne olur?
Mezura ile ölçtüğünüzde santimetre cinsinden incelirsiniz. Tıpkı kilo vermiş gibi bir etki elde edersiniz. Ancak deri fazlalığı ve karın duvarı gevşekliği devam ettiği için dış görüntü daha kötü durabilir.
- Mini karın germe (mini abdominoplasty) ile klasik karın germenin ne farkı var?
Mini karın germe işlemi sadece göbek altındaki bir miktar derinin çıkarılması ile yapılan işlemdir. Genelde liposuction işlemine ek olarak ya da lokal anestezi altında tek başına yapılır. Çok belirgin bir değişiklik beklenmez, sezaryen izi kadar bir kesi yapılır. Fazlalık deri dışındaki kas ve yağlara müdahale edilmez. Eğer şartlar zorlanırsa göbek deliğinin yeri aşağıya doğru kayarak doğal olmayan bir sonuç oluşabilir.
- Karın germe ameliyatı olursam sonrasında hamile kalamadığım doğru mu?
Hayır. Karın germe işleminde hamilelik ve doğum ile ilgili hiçbir organa müdahale edilmemektedir. Karın germe işlemi daha sonraki gebelikleri ve doğumları hiçbir şekilde engellemez. Dahası, kişide bulunan ancak farkedilmeyen göbek fıtığı, karın ön duvarındaki zayıflıklar gibi sorunlar da düzeltildiği için sonraki gebeliklerde oluşacak sorunlar da önlenmiş olur. Ancak ameliyattan sonra 6 ay boyunca hamile kalınmasına izin verilmemektedir.