StomaphyX™ cihazı gastrointestinal sisteme ağız yoluyla girilerek doku yaklaştırma ve dikiş koyma olanağı sağlayan steril ve tek kullanımlık bir cihazdır. Laparoskopiden sonra cerrahinin geçirdiği en büyük evrim olan Natural Orifice Surgery (Doğal yolları kullanarak uygulanan cerrahi) NOS uygulamalarının öncü bir cihazıdır. Vücutta hiçbir kesi yapılmadan ve hastanın günlük yaşamını çok fazla etkilemeden gastrointestinal sistemde StomaphyX ile dayanıklı, geniş doku katlantıları oluşturulabilir. Endoskopik görüş altında ağız yolu ile sindirim sistemine yerleştirilir. Mideye girildikten sonra mide duvarının bir kısmı geniş bir katlantı oluşturacak şekilde StomaphyX™ doku portunun içine alınır. Ardından emilmeyen, kalıcı sütür materyalleri dokuyu yerinde tutacak şekilde yerleştirilir. Hastanın anatomisine bağlı olarak genellikle 10-20 katlantı yeterlidir.
Bu devrimsel prosedür şimdilik sadece daha önce gastrik bypass geçirmiş ve mide poşlarının veya mide çıkımının genişlemesine bağlı olarak tekrar kilo almaya başlamış hastalar için kullanılmaktadır. Ancak primer kısıtlayıcı prosedür olarak geliştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu prosedürde mide poşu ile ince barsaklar arasındaki beçişe de sütür konabilir ve böylece midenin boşalması geciktirilerek daha erken doyma hissi ve daha fazla kilo kaybı sağlanabilir. Bu prosedür aynı zamanda mide poşunu da küçülterek, orjinal bypass prosedürüne benzer sonuçlar oluşturur.
2007'de FDA onayını alan yöntem, şimdilik bariatrik cerrahinin primer bir operasyonu değil, gastrik bypass hastalarında revizyonel (düzeltici) bariatrik metod olarak kullanılmaktadır. Halen ABD başta olmak üzere, Türkiye'nin de dahil olduğu pek çok Avrupa ülkesinde kullanılmaktadır.
StomaphyX Prosedürü Neden Uygulanmaktadır?
Gastrik bypass fazla kilonun ortalama % 60-80'inin kaybedilmesini sağlayan başarılı bir metod olmasına karşın, bazı hastalar ameliyattan birkaç yıl sonra tekrar kilo almaya başlarlar. Kalan mide poşu ve mide çıkımı zamanla gerilmeye bağlı olarak genişleyebilir ve hasta tekrar eski sağlıksız beslenme tarzına dönebilir. StomaphyX prosedürü mide poşu ve çıkımını orjinal bypass sonrası haline benzer şekilde küçültebilir. Herhangi bir ek ameliyata gerek olmadan gastrik bypasslı hastaların daha az yemesi ve daha fazla kilo vermesi sağlanabilir.
Mide poşu veya çıkımının genişlediği nasıl anlaşılır?
Eğer siz veya doktorunuz mide poşunuz veya çıkımınızın genişlediğinden şüpheleniyorsanız, basit bir endoskopi ile bunun saptanması mümkündür. Bu kolay ve hızlı işlem bir cerrahi endoskopist ya da gastroenterolog tarafından gerçekleştirilebilir ve poşunuzla stomanın genişliği ölçülebilir. Bu işlem hafif anestezi altında yapılır ve herhangi bir rahatsızlık vermez.
StomaphyX Nasıl Uygulanır?
Öncelikle hasta genel anestezi ile uyutulur. Ardından endoskopun öncülüğünde StomaphyX cihazı ağız yoluyla mideye kadar ilerletilir. Mide poşuna girildikten sonra, cihazın küçük bir açıklığından mide dokusu katlantılar oluşturulacak şekilde aspire edilir ve bu katlantılara küçük, mavi renkli yaklaştırıcılar yerleştirilir. Katlantıların sayısı hasta anatomisine göre değişmekle birlikte, genelde çok sayıda gereklidir. Ardından mide ile ince barsak arasındaki geçiş te orjinal boyutuna küçültülecek şekilde dikişlenir.
StomaphyX Prosedürü Ne Kadar Sürer?
İşlem mide poşunun büyüklüğüne ve ne kadar revizyon gerektiğine göre yaklaşık 20-60 dakika sürer. Çoğu uygulama ayaktan müdahale şeklinde yapılabilmektedir.
İyileşme Dönemi Ne Kadar Sürer?
İyileşme dönemi son derece hızlıdır. Çoğu hasta ilk birkaç günde işlerine dönebilirler. İşlem ağız yoluyla yapıldığından herhangi bir kesi ve görülebilir iz yoktur. İlk iki hafta katların kaynaşması için sıvı diyet önerilir.
Doku aspire edilerek sıkıştırılıyor..
İğne geçiriliyor..
Doku yaklaştırıcı sütür geçiriliyor..
StomaphyX Prosedürünün Avantajları:
- Toplam riskler geleneksel cerrahiden çok daha azdır
- Vücut yüzeyinde ve içinde hiçbir kesi gerektirmez
- Görülebilir kesi olmadığı için görülebilir iz de oluşmaz
- Cerrahi kesiden kaynaklanan enfeksiyon oranlarını azaltır
- Mide poşunu gıda alımını kısıtlayacak şekilde daraltır
- Genişlemiş çıkımı daraltarak mide boşalmasını geciktirir ve erken doyma hissi oluşturur
- Sıklıkla ayaktan tedavi olarak uygulanabilir
- Düzeltme cerrahisinde 2 hafta olan iyileşme dönemini 1-2 güne indirir
- Neredeyse hiç ağrı yoktur
- Sonradan ayarlanabilir ve düzeltilebilir
- Daha sonraki cerrahi seçeneklerine olanak tanır
- Farklı anatomilere göre uyarlanabilir
- Mortalite, yani ölüm oranları 10.000'de 1 kadar düşüktür. Bu oran gastrik bypass revizyonunda 100'de 1'dir
StomaphyX Prosedürünün Riskleri:
- Yöntem yeni olduğu için uzun dönemli çok çalışma yoktur. Fakat bariatrik cerrahi uzmanlarına göre, bu cihazın kullanımı konusunda uygun eğitimi almış ellerde risk yok denecek kadar azdır.
- En büyük iki risk kanama ve delinmedir. Eğer işlem endoskopide deneyimli ve cihazı nasıl kullanacağını bilen bir cerrah tarafından yapılırsa bu riskler en aza indirilmektedir.
StomaphyX İşlem Maliyetleri
StomaphyX prosedürü yaklaşık $9,500 ile $10,500'a malolmaktadır. Bu rakam düzeltme cerrahisinin neredeyse yarısıdır.
Başarısız Gastrik Bypass'ta Diğer Seçenekler
- Orjinal gastrik bypass anatomisini sağlamak üzere düzeltici ameliyat
- Gastrik sleeve ameliyatına dönüş
- Duodenal Switch'e dönüş
- Scopinaro tipi Bilio-Pancreatic Diversiyon'a dönüş
- Ayarlanabilir gastrik band yerleştirilmesi
New York Bariatrik Grubundan Dr.Garber “Bu yöntem, bariatrik cerrahiden sonra tekrar kilo alan ve neredeyse % 15-20 arasında olan hastalar için önemli bir seçenektir” demektedir. “Karında ya da içeride herhangi bir kesi içermediği için teknik en az girişimsel, en düşük riskli ve hastanın en erken dönemde işine dönmesini sağlayan işlemdir. ”
Dr. Garber ve arkadaşı Spencer Holover, MD, merkezlerinde 2000'den fazla bariatrik operasyon gerçekleştirmiştir. Dr.Garber “Bu dramatik gelişme bariatrik cerrahinin geleceğidir. Ve açık ve hatta minimal invaziv kabul edilen laparoskopik girişimlerden çok daha kısa iyileşme süreleri sağlamaktadır.” demektedir.
Bu yazı Türkçe internette ilk kez www.obezitecerrahisi.net adresinde yayınlanmıştır. Op.Dr.Murat Üstün tarafından hazırlanmıştır. Ancak kaynak belirtilerek ve link verilerek alıntı yapılabilir.